(video/doc) Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au venit în apărarea lui Igor Dodon, după ce acesta a fost găsit vinovat de discriminare împotriva comunității LGBT

Un grup de preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova au venit în apărarea lui Igor Dodon, după ce acesta a fost găsit vinovat de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității de "instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală".

Reprezentanții BOM au acuzat și Consiliul că în utimii cinci ani ar fi acționat drept avocat pentru minoritățile sexuale.

(video/doc) Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au venit în apărarea lui Igor Dodon, după ce acesta a fost găsit vinovat de discriminare împotriva comunității LGBT
(Foto: ipn.md)

"Ne bucurăm în sfârșit că este cineva la conducerea țării care deschis vorbește bine de Biserică și acționează în acest sens. Noi nu putem fi indiferenți, când al nostru reprezentat este atacat. [...] De aceea ne declarăm solidari cu excelența sa și chiar îi cerem, dacă se permite, să ridice în Parlament legea discriminării spre a fi anulată sau măcar revizuită", a declarat unul din reprezentanții Bisericii la o conferință de presă. 

Reprezentanții BOM au calificat drept "eroic" faptul că Igor Dodon are curajul să "spună inversul" pe "fundalul unei avalanșe titanice din proiectul integrării europene a non-valorilor".

Recent, Consiliul l-a găsit vinovat pe Igor Dodon pentru "instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală" și i-a recomandat președintelui "să aducă scuze publice pentru afirmațiile discriminatorii și instigatoare la discriminare pe criteriul de orientare".

Decizia vine după ce comunitatea LGBT a scris o plângere către Consiliu și l-a acuzat pe Igor Dodon de declarații discriminatorii în cadrul unor emisiuni de la posturile ProTV și AccentTV.

Astfel, la emisiunea "În profunzime cu Lorena Bogza" Igor Dodon, a declarat următoarele: "Este foarte greu să fii președintele tuturor. Eu cred că președinte al tuturor trebuie să fie sau mut [...]. Uite, peste o săptămână, două, vor fi niște proteste sau niște marșuri a minorităților sexuale în Chișinău. Păi probabil n-o să pot să-i reprezint nici acum, adică sunt sigur că n-o să pot să-i reprezint niciodată pe astfel de categorie. Ei toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova". 

La emisiunea "персональный акцент" la postul de televiziune Accent TV Igor Dodon a declarat: "...eu niciodată nu am încercat să divizez, dar sunt anumite principii, anumite categorii, anumite lucruri pe care eu nu le voi susține niciodată. Sunt patru lucruri principale care pentru mine nu pot fi negociate și discutate: 1) Aceasta ține de statalitatea Republicii Moldova [...]; 2) eu sunt adeptul neutralității [...]; 3) eu sunt adept al valorilor noastre creștine, eu consider că credința noastră ortodoxă stă la baza statalității Republicii Moldova. Da, sunt și alte culturi religioase, noi trebuie să-i respectăm absolut pe toți, dar 98 la sută sunt creștini ortodocși și lucrul ăsta...eu sunt categoric împotrivă, dacă va încerca cineva să spună, uite, haideți să înregistrăm minoritățile sexuale și așa mai departe. De aceea, cei care sunt pentru lichidarea bisericii, cei care sunt pentru înregistrarea minorităților sexuale, mă scuzați, dar eu nu voi fi reprezentantul d-stră și nu pot fi președintele d-stră".

Secretarul general al aparatului Președintelui a spus că declarațiile lui Igor Dodon sunt opinia acestuia și au fost "exprimate în temeiul Legii cu privire la libertatea de exprimare". Mai mult, "președintele Republicii Moldova a declarat că acțiunile membrilor comunității LGBT contravin flagrant valorilor tradiționale, religiei ortodoxe și moralității. Ele nu pot și nu vor fi acceptate de către acesta". 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.