(video/doc) Pentru 2017, în bugetul de stat sunt mai mulți bani decât erau prevăzuți. Cum plănuiește Guvernul să cheltuie acești bani

Republica Moldova are mai mulți bani în bugetul de stat pentru anul 2017, decât erau prevăzuți. 

"Creșterea, în primul rând, se datorează majorării încasării din taxe. La bugetul de stat (din impozite și taxe) avem majorare cu 2.149,6 milioane de lei. Astea ne-a permis să majorăm și cadrul de cheltuieli", a declarat Ministrul Finanțelor Octavian Armașu după ședința de guvern de astăzi. 

(video/doc) Pentru 2017, în bugetul de stat sunt mai mulți bani decât erau prevăzuți. Cum plănuiește Guvernul să cheltuie acești bani
(Foto: UNIMEDIA)

Acești bani vor fi cheltuiți pentru două domenii principale și anume majorarea salariilor în domeniul educației și majorarea componentei de investiții. 

O parte din acești bani vor fi alocați și pentru referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă (pentru care în total se vor cheltui 8,9 milioane de lei). De asemenea, au fost majorate și cheltuielile pentru reparațiile la clădirea Parlamentului. "Cu aceasta se termină practic lucrările de reparație a Parlamentului și eu sper ca anul viitor să nu mai avem cheltuieli de acest gen, cel puțin nu în așa sume mari", a adăugat Octavian Armașu.

Totuși, Republica Moldova are reduceri la încasările de granturi cu peste 1,8 miliarde de lei. Țara a avut prevăzute mai mutle tranșe de suport bugetar din partea UE, însă deoarece procesul de evaluare a fost mai lent decât s-a așteptat, pentru moment vom primi granturi doar pentru patru politici și anume: liberalizarea rgimului de vize, reforma finanțelor publice, reforma poliției, liberalizarea comerțului DCFTA.

Prima tranșă din asistența macro-financiară din partea UE o vom primi în primele luni ale anului 2018, a mai delcarat Octavian Armașu.

"Conform scenariului scontat pentru anul 2017, veniturile și cheltuielile bugetului public național se majorează cu 1 263,4 mil. lei și 1 138,0 mil. lei, iar deficitul se reduce cu – 125,4 mil.lei. 

Din acestea, încasările la impozite și taxe se majorează cu 2 149,6 mil. lei, la alte venituri - cu 245,7 mil. lei, iar la granturi se estimează diminuări de 1 853,6 mil. lei", se arată în Hotărârea de Guvern.

https://www.privesc.eu/Arhiva/78187/Declaratie-de-presa-dupa-sedinta-Guvernului-Republicii--Moldova-din-4-octombrie

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.