(video) A fost lansat scurtmetrajul Festivalului „Bach la Casa de Cultură”: Concertele din culise, emoțiile artiștilor și starea Caselor de Cultură din Moldova

Un documentar de scurtmetraj despre proiectul din această vară ”Bach la Casa de Cultură”, realizat de Festivalul "Moldo Crescendo", surprinde concertul de muzică clasică înafara cadrului său caracteristic, emoțiile artiștilor și mai cu seamă, starea Caselor de Cultură din Moldova și modul în care oamenii din țară au întâmpinat muzica clasică.

(video) A fost lansat scurtmetrajul Festivalului „Bach la Casa de Cultură”: Concertele din culise, emoțiile artiștilor și starea Caselor de Cultură din Moldova
(Foto: facebook/ Moldo Crescendo)

Filmul este realizat de Victor Gălușcă (premiat acum două zile la festivalul de film de la București ”Docuart”, cu premiul pentru cel mai bun film documentar), Belocrîs Vera și Lucia Lupu. Documentarul cuprinde imagini video de la toate cele nouă concerte ale festivalului, care a ajuns în Ialoveni, Mereni, Ceadîr-Lunga,  Călărași, Cimișlia, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău.

Lucia Lupu, cea care a montat documentarul, povestește că pentru un documentar de circa 10 minute, care să conțină tot ce și-au propus, i-a fost foarte greu să aleagă din cei peste 300 GB de material video. Au fost foarte multe cadre frumoase, pline de esență.

S-a ales să se renunțe la interviuri despre concerte, întrucât ”filmul redă totul și nu este nevoie de explicații, este nevoie doar să privești atent”, au spus muzicienii.

În perioada 21 iulie- 6 august, în 9 Case de Cultură din Republica Moldova au avut loc concerte cu muzică clasică, susținute de ”Moldo Crescendo”, dar și recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici.

Tineri artiști, 9 fotografi și cei trei autori ai documentarului, au adunat materiale foto și video despre Festival și Casele de Cultură din Republica Moldova.

Turneul a avut loc datorită campaniei de crowdfunding pe Guvern 24 - a contribuțiilor Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Diasporei Culturale și publicului larg -, a Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și partenerului general „Gura Căinarului”.

Un grup de 23 moldoveni din diasporă, denumiți Diaspora Culturală, au donat pentru proiectul "Bach la Casa de Cultură" 2000 de euro.

Proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii în Universități de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia, toți stabiliți peste hotarele țării.

În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut. Ediția a doua a proiectului, „Moldo Crescendo Conace”, a fost la fel finanțată prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Moldo Crescendo deja a început pregătirile pentru ediția a patra.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.