Unde s-au dus banii pentru subvenţii? Planul de subvenţionare se îngraşă la final de an

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunţă că a primit până în prezent 2.200 de cereri de subvenționare de la producătorii agricoli și se așteaptă să fie depuse până la încheierea campaniei, la sfârșitul lunii octombrie, încă 1.500-1.700 de dosare, scrie mold-street.com.

Unde s-au dus banii pentru subvenţii? Planul de subvenţionare se îngraşă la final de an
(Foto: mold-street.com.)

Administraţia AIPA a îndemnat fermierii să se grăbească să depună dosarele pentru subvenții, pentru că termenul expiră peste o lună. Totodată, șeful agenției Nicolae Ciubuc a spus în cadrul unei conferinţe de presă că este pentru prima dată în ultimii ani când campania a început fără să existe datorii la achitarea subvențiilor pe anul precedent.

Totuşi campania de recepționare a cererilor a început abia în iulie şi până în prezent Oficiile Teritoriale ale AIPA au recepționat circa 2.200 de dosare în sumă totală de peste 300 milioane lei, din care doar 700 de dosare în valoare de circa 75 milioane lei au fost deja autorizate spre plată, ceea ce constituie 32% din numărul total de dosare recepționate.

Fondul de subvenționare a fost valorificat la 50%, ca urmare a achitării datoriilor

Totodată, AIPA informează că din valoarea de circa 900 de milioane lei a Fondului de Subvenţionare (FNDAMR), 340 milioane lei au fost direcționate pentru stingerea datoriilor pentru anul 2016, scrie mold-street.com.

"Alte 30 milioane lei au constituit contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului, iar 67 de milioane lei au fost deja transferaţi pe conturile beneficiarilor din acest an. Alte 1.500 de solicitări sunt în proces de examinare. Având în vedere faptul că conform cadrului legal, avem termen de examinare a dosarelor, între 30 – 60 de zile, AIPA este în limita termenilor stabiliți de Regulamentul de subvenționare”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Potrivit lui, fondul de subvenționare a fost astfel valorificat în proporție de circa 50%, respectiv mai rămâne puţin timp pentru a valorifica restul banilor.
 
Directorul AIPA a susţinut că pentru optimizarea procesului de subvenționare, în acest an, au fost incluse o serie de noi condiții și prevederi prin prisma plafonării pe măsură/submăsură, aplicării principiului rezonabilității costurilor, condiționării depunerii unui singur dosar pe măsură precum și obligativitatea deținerii certificatului de instruire ce atestă pregătirea producătorului agricol.

Nicolae Ciubuc a precizat că AIPA nu are probleme sau dificultăți de ordin financiar sau procedural. Astfel, zilnic Agenția administrează, autorizează, perfectează și semnează ordine spre plată, pentru a executa în termen achitarea dosarelor de subvenționare.

Şeful AIPA, a îndemnat toți producătorii agricoli să se înarmeze cu răbdare și să se asigure din timp de calitatea dosarelor, astfel încât să apară cât mai puține întrebări la depunerea propriu-zisă a documentelor.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.