Primul mesaj al regelui Spaniei după referendumul din Catalonia: Autoritățile din regiune „s-au situat în afara legii şi a democraţiei”

Într-o primă reacţie la situaţia tensionată din Catalonia, regele Felipe al VI-lea al Spaniei a acuzat autorităţile catalane că au încălcat Constituţia şi legile ţării, iar printr-un astfel de comportament au dezbinat societatea catalană, transmite digi24.ro.

Primul mesaj al regelui Spaniei după referendumul din Catalonia: Autoritățile din regiune „s-au situat în afara legii şi a democraţiei”
(Foto: bbc.com)

"Trăim momente foarte grave pentru democraţia noastră. În acest context, vreau să mă adresez direct tuturor spaniolilor. Toţi suntem martorii evenimentelor din Catalonia - cu scopul final al autorităţilor de acolo: proclamarea ilegală a independenţei. De mai mult timp, anumite autorităţi din Catalonia, în mod repetat, conştient şi deliberat au încălcat Constituţia şi Statutul autonom, cel care protejează şi recunoaşte instituţiile istorice şi guvernul autonom.

Aceste autorităţi, într-o manieră clară, s-au situat în afara legii şi a democraţiei. Prin deciziile lor, au încălcat sistematic legile, arătând o lipsă inadmisibilă de loialitate faţă de puterile statului, un stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia. Au încălcat toate principiile democratice ale statului de drept şi au subminat astfel armonia şi unitatea societăţii catalane. Zeci de ani am trăit într-un stat democratic. Ştiu că în Catalonia există o mare îngrijorare cu privire la atitudinea autorităţilor catalane. Catalanilor le spun că nu sunt singuri”, a declarat Regele Felipe al VI-lea, scrie digi24.ro.

Proteste de stradă au avut loc și ieri în Catalonia. Multe autostrăzi au fost blocate, şcolile şi universităţile şi-au ţinut porţile închise, transportul public nu a funcţionat nici el, timp de 8 ore, iar spitalele au tratat doar urgenţele. Mai mult, catedrala Sagrada Familia, un simbol al Barcelonei, a fost închisă. A fost anulat până şi antrenamentul fotbaliştilor de la FC Barcelona. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.