Mold-street: Drumurile Moldovei, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria

Republica Moldova are o calitate a drumurilor mai slabă decât în Rusia, România, Kârgâzstan, Chad, Lesoto sau Nigeria, potrivit studiului Indexul Competitivității Globale, al Forumului Economic Mondial, în care am avansat câteva poziții în acest an, scriu jurnaliștii de la mold-street.com.

Mold-street: Drumurile Moldovei, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria
(Foto: UNIMEDIA)

Faţă de anul trecut când ocupa poziţia 132, Moldova a urcat patru poziţii, dar rămâne în continuare alături de Ucraina, ţara cu cea mai proastă infrastructură rutieră din Europa, dar şi din Eurasia.

Mai proaste sunt doar drumurile din Mozambik, Ucraina, Paraguay, Yemen, Guinea, Madagaskar, Haiti, Republica Democrată Kongo şi Mauritania, potrivit raportului.

Calitatea infrastructurii se numără printre principalii piloni ai competitivităţii economice, potrivit Forumului Economic Mondial. Astfel, scorul prost la infrastructura rutieră trage puternic în jos poziţia ţării la general, de departe cea mai proastă din regiune.

În ultimii 5-6 ani, ţara noastră a beneficiat de alocaţii substanţiale din partea donatorilor externi, pentru reabilitarea drumurilor. În plus şi de la Bugetul de Stat se alocă sume mai mari, decât anterior

Cu toate acestea o mare parte din bani dispar sau nu se reuşeşte utilizarea lor conform destinaţiei, subliniază sursa citată.

Republica Moldova ocupă locul 89 din 137 de state în topul competitivității globale, potrivit Raportului Competitivității Globale 2017-2018.

Ţara noastră a urcat 11 poziții față de anul trecut, ajungând pe locul 89, înregistrând unul dintre cele mai mari salturi, dar rămâne încă una dintre cele puțin competitive state din Europa și din spațiul CSI.

Potrivit moldt-street.com, principalul obstacol care a blocat dezvoltarea afacerilor în țara noastră este corupția, iar raportul arată că în ultimii șase ani acest flagel a сăpătat amploare. Alți factori negativi pentru mediul de afaceri sunt instabilitatea politicii economice, birocrația guvernamentală ineficientă, forța de muncă slab dezvoltată, accesul la finanțare, dar și o infrastructură neadecvată.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.