10 inovații care nu au luat premiul Nobel, deși au revoluționat știința și viața noastră

Ritualul anual al Săptămânii Nobel deja a început. Totuși, o întrebare le-a dat de gândit redactorilor de la National Geographic: Ce descoperiri remarcabile nu au câștigat premiul Nobel?

În 2014, redacția a cerut editorilor de știință, scriitorilor științifici și selectanților să-și numească favoritul sau invenția care a fost neglijată în mod neînțeles de comitetul Nobel, iar în ultimii trei ani au monitorizat aceste inovații ignorate la Nobel Prize, scrie altfel.md

10 inovații care nu au luat premiul Nobel, deși au revoluționat știința și viața noastră
(Foto: National Geographic)

World Wide Web

Începând cu anii 1960, cercetătorii din guvernul federal american au creat rețelele de comunicații între calculatoare care au evoluat în Internet. Dar premiul Nobel omologului britanic Tim Berners-Lee, care în 1989 a propus ideea pentru World Wide Web și în 1990 a creat primul site (o pagină care descrie Web-ul).

Webul democratizează informațiile, indiferent dacă este vorba despre videoclipuri cu pisici dansatoare sau despre tweet-uri curajoase. Informația este putere.

Tabelul periodic al elementelor

Ce poate fi mai fundamental, mai substanțial decât identificarea elementelor chimice?

Tabelul Periodic nu este o simplă diagramă, el dezvăluie ordinea protonilor, a neutronilor și a electronilor care stau la baza materiei. Coloanele și rândurile sale au prezis elemente înainte de a fi descoperite și chiar proprietățile lor.

Pare de neconceput faptul că o asemenea descoperire nu ar câștiga onoarea supremă a științei, dar exact așa s-a întâmplat la primele prezentări Nobel, în 1901.

Premiul pentru chimie a fost acordat lui Jacobus H. van Hoff pentru munca de pionierat în chimia fizică.

Mendeleev avea încă o speranță: a fost nominalizat la un Nobel în 1905 și în 1906, dar a pierdut pentru că un membru al comitetului considera că lucrarea lui era prea veche și bine-cunoscută. Tabelul periodic, părea, a fost o victimă a propriului succes.

În schimb, premiul din 1906 a fost acordat lui Henri Moisson pentru găsirea elementului de fluor, chiar acolo unde tabelul periodic îi păstrase locul.

În anul următor, Mendeleev a murit și abia atunci a tabelul lui a luat un Nobel. În schimb, acesta a devenit cel mai folositor poster din domeniul științei, atârnând pe pereții de laborator de generații întregi.

Becul elecrtic

Invenția umilă a lui Thomas Edison, patentată în primul rând de Joseph Swan în Regatul Unit, dar făcută practic de Edison, a creat economia modernă (și deficitele de somn), creând o cerere extraordinară pentru energia electrică care ne ușurează astăzi existența.

Edison a murit în 1931 fără nici un Nobel, nici măcar pentru lampă – simbolul inspirației științifice. A fost o nedreptate istorică. Alfred Nobel a inclus invenții și inventatori în referințe la premiu în voința sa, dar judecătorii cu premiu sunt predispuși să-și prindă coroanele pe nepotrivite, cum ar fi expansiunea rapidă a universului sau a particulelor esoterice ale lui „Dumnezeu” care există numai pentru a înfuria fizicienii.

Pentru a citi despre mai multe invenții, accesați altfel.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.